ízület.hu
TEST-TÉRKÉP > CSUKLÓ-KÉZ > Inhüvely gyulladás

Inhüvely gyulladás

Az ínak erős kötöőszövetes huzalok, melyek jelentős igénybevételnek vannak kitéve.  Csúszásukat az ízületi folyadékhoz hasonló síkosító anyagot teremelő ínhüvely biztosítja. 

Az igazi problémát nem hirtelen megerőltetés, hanem az ismétlődő, un. repetitív kisebb mozdulatok okozzák.  Ilyen például az sms-ezés, egér használat vagy gépelés

TÜNETEK: A gyulladás hatására az ínhüvely megduzzad, esetleg feldagad, kezdetben csak a mozgás, kéőbb már nyugalomban is jelentkeznek a fájdalmak.  A fájdalom az érinetett ín(ak) helyétől függ.  Két leggyakoribb esetben:
- a csuklótól húzodik az alkarra, vagy
- a hüvelykujjtól a csuklón át a felkar belső részére.  (De Quervain)
Időnként az ín mozgása "hóropogás" szerűen súrlódik az ínhüvelyben, ez a krepitáció (crepitatio). 

VIZSGÁLAT: A tünetek és a szakorvosi fizikális vizsgálat (ortopédus) elégséges a diagnózis felállításához.

KEZELÉS: Fontos a nyugalom helyezés, hűtés, gyulladáscsökkentés
Kezdetben elég lehet kímélet, hűtés, helyi gyulladáscsökentő krém. 
Ha ez nem használ 1-2 héten belül (azaz nem csökken jelentősen a fájdalom, vagy nő) indokolt a szakorvosi vizsgálat és intenzív kezelés. Csukló sínes szoritó (csukló ortézis) és tablettás vagy injekciós gyulladáscsökkentés várható.

FONTOS!  Ne "aszaljuk" a porblémát, minél kérőbb kezdjük a a kezelést, annál elnyújtottabb és keservesebb lesz a gyógyulás!

MEGELŐZÉS(!): Gyakori vissza esés, így fontos, hogy megváltoztassuk a kiváltó okokat. Erről bővebben a itt olvashatsz! Fontos, hogy az egér érzékenységét állítsuk úgy, hogy ne apró, hanem jó nagy mozdulatokkal kelljen irányítani, a billentyűzetre inkább "lógjon" kezünk, ne törjön meg csuklóból.  Folyamatos munkát szakítsuk meg pihenővel, átmozgatással, nyújzózkodással!

*A szövegben a magyar név mellett zárójelben a latin elnevezést találják, míg a számok a képeken jelölt részre utalnak.
A lapon található információk tájékoztató jellegűek. Minden esetben konzultáljon kezelőorvosával!

Rendelés:
Oktogon

Bejelentkezés
h-p: 16-19h

06-1-3325561
06-70-4507763