ízület.hu
TEST-TÉRKÉP > BOKA

BOKA

Bokahúzódás vagy bokatörés?????

Gyakori panasz a baleseti és ortopédiai szakrendelésen a sport vagy sima 'félrelépés' következtében kialakuló jelentős bokafájdalom és duzzanat.

Törésre van gyanú, ha azonnal bedagad, erős és azonnali a fájdalom, minimálisan vagy egyáltalán nem tudjuk terhelni. Ilyenkor mindenképpen indokolt  a szakorvosi vizsgálat és a rtg., mert "szétjárhatjuk" terheléssel a bokaporcot.

Akinél először fordul elő komolyabb rándulás, sokkal óvatosabb a terheléssel, bebiceg az ambulanciára. Olyanok, akiknek 'gyenge', 'laza' a bokája, hajlamosok arra, hogy már kisebb inzultusra is kiforduljon a bokájuk. Sokan elfogadják sorsukat.

A fájdalom lehet olyan intenzív, hogy azonnal orvoshoz viszi a Beteget, de sokak csak a későbbiekben jelentkező duzzanat és járásnehezítettség esetén jelentkezik az ambulancián.

A bokaízület stabilitását, mint minden nagy ízületben, két alkotó adja. Az egyik: a passzív elemek, a csontok, az ízületi tok és szalagok csak részben képesek stabilizálni az ízületet. A legtöbb ízületben az aktív stabilizátorok, az izmok 'fogják' meg kóros túlmozgásokat.

A stabilizáló szalagok komoly sérülése után szükség lehet műtétre, gipszrögzítésre, de ezt a modernebb szemlélet szerint egyre ritkábban végzik. A szalag ugyanis meggyógyul, beheged, és fontosabb a mozgás, mozgatás, ne merevedjen el az ízület.

A bokaficam esetén, ha a rtg. törést nem mutat, és boka instabilitás sem alakul ki a nagyfokú szalagsérülés miatt akutan, akkor a rehabilitáció a legfontosabb. Azaz, meg kell erősíteni a stabilizáló 'izomkengyelt'. Nem elég csak megerősíteni, meg kell 'tanítani' a bokaizmokat, hogy gyorsan (gyorsabban) rántsák vissza a bokát az alaphelyzetbe, mielőtt kimegy.

*A szövegben a magyar név mellett zárójelben a latin elnevezést találják, míg a számok a képeken jelölt részre utalnak.
A lapon található információk tájékoztató jellegűek. Minden esetben konzultáljon kezelőorvosával!

Rendelés:
Oktogon

Bejelentkezés
h-p: 16-19h

06-1-3325561
06-70-4507763